Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Miljömässig hållbarhet

Tornberget har identifierat fyra miljöaspekter som är mest betydande för bolaget. Det hjälper oss att ta fram relevanta åtgärder och mål för att uppnå miljömässig hållbarhet. Här beskrivs några av dessa mål och åtgärder.

Hand som håller en jordglob Foto: Mostphotos

Miljöaspekter

Tornbergets fyra mest betydande miljöaspekter:

  • Energianvändningen i Tornbergets lokaler
  • Materialval
  • Avfall från byggverksamhet
  • Resor och transporter

Flexibla byggnader

Det mest hållbara byggandet är ur flera aspekter det som inte genomförs. Tornberget arbetar därför aktivt för att skapa fler flexibla lokaler, både vid ombyggnad av befintligt bestånd och vid nybyggnation. Vega skola och aktivitetshus är ett fint exempel på detta. Aktivitetshuset är en mötesplats i Haninge där det, förutom skola, bl a finns bibliotek, idrottshall, kulturskola, kulturrum och café som är öppna för allmänheten.

Minskad energianvändning

Bolaget utvecklar ständigt lokalbeståndet till att bli mer energieffektivt och långsiktigt klimatsmart. Ett långsiktigt mål är att lokalbeståndets energianvändning ska minska med 20 % fram till år 2030 jämfört med år 2019. All energi som Tornberget använder är 100 % fossilfri och består av fjärrvärme, pellets och grön el. I början av 2023 lämnades en guide ut till beståndets storkök i syfte att ge vägledning för att bli mer energieffektiva.

Hållbar konsumtion och resurseffektiva kretslopp

Tornberget verkar för att bidra till en giftfri miljö. Bland annat ställer Tornberget tydliga kemikaliekrav vid upphandling. Målet är att få bort de mest skadliga ämnena, så kallade utfasningsämnen och prioriterade riskminskningsämnen, i vår verksamhet.

I Tornbergets miljöanvisning, som gäller för alla byggprojekt, framgår vilka miljömål Tornberget har och vilka miljökrav som ställs i våra projekt. För att främja en hållbar konsumtion och resurseffektiva kretslopp ställs krav på materialhushållning, energihushållning och källsortering av allt restmaterial. Allt material som byggs in ska uppfylla kemikaliekraven och dokumenteras i en loggbok i Byggvarubedömningen för projektet för att underlätta framtida återbruk och omhändertagande.

Vidare framgår av vår projekteringsanvisning för miljö att användning av återbrukat material ska undersökas, och om relevant användas i så hög utsträckning som möjligt. Vid rivning/renovering ska det genomföras en inventering av byggnaden för att se vad som kan återanvändas i det nya projektet eller lagerhållas för ett annat projekt.

Tornberget är medlem i CCBuild, Centrum för cirkulärt byggande. I och med det har bolaget tillgång till ett digitalt verktyg för inventering av det material som Tornberget har tillgängligt för återanvändning. Om du har ett konto på CCBuild kan du logga in via länk på denna sida och se vad som finns tillgängligt för externa köpare.

Fossilfria transporter

Tornbergets fordonsflotta består av elfordon och från och med 2025 får enbart bilar som drivs med fossilfritt bränsle användas i tjänsten. Personalen har också tillgång till lån av elcyklar och SL-kort för resor i tjänsten. Tornberget har även tagit fram upphandlingskrav för fossilfria drivmedel och transporter i syfte att minska utsläppen från våra underleverantörer.

Utveckling och erfarenhetsutbyte

Vi arbetar med att ständigt utveckla vårt hållbarhetsarbete. Tornberget är medlem i Klimatarena Stockholm i syfte att utveckla vårt hållbarhetsarbete, inspireras och byta erfarenheter med andra verksamheter. Det är ett gemensamt initiativ av Region Stockholm och Länsstyrelsen i Stockholms län i syfte att effektivisera och strukturera samverkan mellan företag, kommuner och akademi. Tillsammans kan vi öka takten för en klimatomställning i Stockholms län.

Senast uppdaterad: 17 juni 2024