Ekonomisk hållbarhet
Tornberget strävar efter att bedriva en långsiktig fastighetsförvaltning i linje med att av Haninge kommunkoncerns strategiska utvecklingsområden, som är att tillväxten ska ske på ett hållbart sätt.
En hållbar fastighetsförvaltning
För Tornberget betyder hållbar stadsutveckling att planering och byggande sker resurseffektivt och klimatanpassat samt bidrar till en god och hälsosam livsmiljö. Ekosystemtjänster i den byggda miljön värnas och utvecklas. Som ett led i ett långsiktigt ekonomiskt hållbart byggande och förvaltande behöver livscykelperspektivet beaktas och livscykelkalkyler utgör en del av beslutsunderlaget tidigt i investeringsprocessen.
Det mest hållbara byggandet i flera aspekter är det som inte genomförs. Därför arbetar Tornberget med att skapa fler flexibla byggnader. Lokalerna ska kunna möta behovet hos både kommunala och privata aktörer. Genom effektiv lokalförsörjning bidrar detta till ekonomisk hållbarhet.
Tornberget har även som mål att minska det akuta underhållet, vilket uppnås genom väl skötta och förvaltade lokaler. Ett väl planerat underhåll går hand i hand med flera dimensioner av hållbar förvaltning.
Kostnadseffektiva konceptförskolor
Tornberget har sedan 2018 arbetat i samverkansentreprenad för att utveckla nyproducerade förskolor till mer kostnadseffektiva, flexibla och energieffektiva byggnader. Detta har resulterat i att investeringen per förskola och energianvändningen sänkts. Utöver de minskade kostnaderna har det även lett till mer kvalitativa och hållbara byggnader.
Ökade cirkulära flöden
Tornberget arbetar för att uppnå en mer cirkulär förvaltnings- och byggprocess. Flera åtgärder har gjorts och planeras för att skapa en mer cirkulär materialhantering och ökat återbruk. Tornberget är bl a medlemmar i CCBuild, Centrum för cirkulärt byggande och Klimatarena Stockholm.
Rådande världsläge har lett till stora leveransproblem av komponenter och byggmaterial. Att kunna återanvända utrustning och att ha tillgång till reservdelar medför stora fördelar. Vi återbrukar bland annat storköksutrustning, vilket innebär stora kostnadsbesparingar.
Hållbar konsumtion och resurseffektiva kretslopp
Det finns flera exempel på hur Tornberget arbetar för hållbar ekonomi. Vi arbetar för att minska byggavfallet och öka sorteringsgraden. För att säkerställa att inte skadliga ämnen förekommer använder sig Tornberget av Byggvarubedömningen vid materialval. Detta kan förutom fördelar för miljö och hälsa innebära kostnadsbesparingar vid eventuell renovering i framtiden då vi känner till var de eventuella skadliga ämnena/ produkterna är inbyggda.
Samhällsbyggnadssektorn är en särskilt riskutsatt sektor för korruption, enligt Institutet mot mutor. Tornberget strävar mot att bolagets byggarbetsplatser ska vara fria från oegentligheter och är därför med i föreningen Rättvist byggande. Rättvist byggande är en förening som jobbar för att sätta stopp för fusket och verka för sund konkurrens på lika villkor.
Länkar till externa webbplatser
Senast uppdaterad: 20 oktober 2023