Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Rättvist byggande

Våra byggarbetsplatser ska vara fria från oegentligheter. I samarbete med föreningen Rättvist byggande, vill vi bidra till att sätta stopp för fusket och verka för sund konkurrens på lika villkor.

Rättvist byggande, logotyp Foto: Rättvist byggqande

- Tornberget vill skapa rum där människor trivs, utvecklas och mår bra i alla sammanhang där vi verkar. Därför är det viktigt för oss att bidra till en sund entreprenadmarknad, säger Stig-Erik Öström, projektchef.

Sund konkurrens på lika villkor

Visionen med Rättvist byggande är att branschen ska veta att det inte lönar sig att fuska på våra byggarbetsplatser. Vi ska attrahera de seriösa företagen för en sund konkurrens på lika villkor. Våra entreprenörer ska betala skatt och sociala avgifter samt ge sina anställda goda arbetsvillkor med skälig lön, arbetstid och semester. Detta gäller även underentreprenörer. På våra byggarbetsplatser ska alla ha ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd.

Flera år av högkonjunktur inom byggbranschen i Sverige har lett till brist på arbetskraft och allt oftare förekommer misstankar om fusk, vilket bekräftas av myndigheter och branschorganisationer. Rapporter visar att den organiserade brottsligheten har fått fotfäste i branschen.

Rättvist byggande - en bred satsning för större genomslag

Rättvist byggande startades av Stockholmshem 2017, som ett arbetssätt för att motverka kriminalitet och osund konkurrens på byggarbetsplatser. Under 2019 anslöt flera fastighetsbolag i Stockholm och bildade en intern organisation. Under 2020 och 2021 var det många byggande organisationer, främst offentligt ägda, som visade intresse för att ansluta till modellen Rättvist byggande.

I slutet av 2021 bildades den ideella föreningen Rättvist byggande i samarbete med Byggherrarna. Föreningen är en fristående organisation för byggherrar, både privata och offentliga, som är seriösa, långsiktiga och som vill bygga rättvist.

Till Rättvist byggandes webbplats

Anmäl fel och brister

Om du misstänker att lagar och avtal inte följs kan du göra en anonym anmälan till Fair Play Bygg, en oberoende organisation som lämnar informationen vidare till ansvarig myndighet.

Anmäl till: tipsa@fairplaybygg.se

Senast uppdaterad: 20 oktober 2023